7 MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH PESAKIT RADANG SENDI
Makanan Bergoreng & Makanan Diproses
Kurangkan mengambil makanan bergoreng dan
makanan siap diproses seperti ayam goreng dan makanan sejuk-beku, boleh
mengurangkan keradangan dan benar-benar membantu memulihkan sistem pertahanan
semulajadi badan
Toksin A.G.E
Advanced Glycation End (AGE), adalah sejenis
toksin yang terhasil apabila sesuatu makanan itu dipanaskan, dipanggang,
digoreng atau dipasteur. Tubuh akan cuba memusnahkan AGE ini dengan menggunakan
cytokines iaitu ejen yang menyebabkan berlakunya keradangan. Kurangkan makanan
yang dimasak pada suhu yang tinggi dalam diet seharian bagi mengurangkan paras
AGE.
Gula & Karbohidrat Tinggi
Makanan yang tinggi kandungan gula meningkatkan
paras AGE. Ini juga mengundang keradangan. Jadi, kurangkan pengambilan makanan
tinggi gula seperti gula – gula, makanan kotak, air soda juga kurangkan makanan
karbohidrat tinggi seperti nasi, roti putih dan lain – lain kerana paras
gulanya yang tinggi. Amalkan diet seperti sayuran dan buah – buahan.
Garam & Bahan Pengawet
Makanan yang diawet memang mampu bertahan lama. Namun,
kesannya bagi sesetengah orang ia boleh menimbulkan keradangan. Jadi, seboleh –
bolehnya elakkan makanan tinggi kandungan garam.
Produk Tenusu
Bagi sesetengah orang, produk tenusu mencetus
keradangan pada bahagian sendi. Cuba elakkan pengambilan protein daripada
sumberdaging dan tenusu dan gantikannya dengan sumber daripada sayur – sayuran seperti
bayam, tauhu, kacang, kekacang dan lain – lain.
Tembakau & Alkohol
Kedua – duanya mengundang masalah kepada
kesihatan termasuklah sendi. Peluang perokok tegar sangat cerah untuk diserang
penyakit sendi jenis rheumatoid. Manakala mereka yang ketagih untuk mendapat
gout. Sebaik – baiknya jauhi kedua – dua perkara ini yang lebih sihat.
Penggunaan Minyak jagung
Penggunaan minyak jagung dalam masakan
sebenarnya boleh menyebabkan kedarangan sakit sendi. Jadi kita boleh menukarkan
minyak jagung ini dengan minyak zaitun. Beberapa kajian pula, Asid lemak Omega 3
boleh melegakan pesakit sendi. jadi kita bolehlah menukarkan omega-6 kepada
omega-3 seperti minyak zaitun , kacang dan sebagainya.
No comments:
Post a Comment